Sunday, January 2, 2011

Great Ocean Road, Melbourne, New Year's Eve

Asszem ott hagytam abba, hogy lassan indultunk furdeni egyet a tengerbe Saijai-jal 25-en. Jelentem, megtortent. :)





Meglehetosen szokatlan, amde nagy elmeny karacsony napjan a tengerben pancsolni, de mondom, jelenleg meg mindig olyan erzesem van, mintha a nyari karacsony & szilveszter valami tevedes lenne. Szerintem a kovetkezo alkalommal mar termeszetes lesz.

Termeszetesen nem sikerul szombat este tul koran lefekudni, de az ut izgalma elegge kiverte a szemembol az almossagot masnap reggel, es valami csoda folytan csak 20 perccel kesobb indultunk, mint ahogy terveztuk (8:20am). :) Aznap a Warrnambool-i szallasunkig ohajtottunk eljutni, es az ut ezen bo 600 km-es szakaszan nem sok latnivalo volt. Amugy osszessegeben Del-Ausztralia tajra eleg sivar, az ember megy a vegtelen utakon, korulotte meg leginkabb semmi latnivalo nincs. Ellenben Victoria allam zoldebb, erdosebb es dombosabb. Meg jo, hogy vittunk zenet meg sort! :)
Ha nem pisilni vagy tankolni alltunk meg, akkor es amugy is az elso komolyabb pihenest egy Kingston nevu tengerparti varoskaban ejtettuk meg, ahol ebedeltunk is.



Sajnos a tengerparton az egesz ut soran igen hideg szel fujt (a 30 fok feletti Adelaide-bol indulva Warrnambool-ban 15 fok volt, Melbourne-ben 24), ellenben az ido szep volt, igy mondhatni elore lathatoan leegett az arcom meg a fejborom. :) Azota le is hamlott, igy ujra szep vagyok. :)
Legkozelebb az allamhatarhoz kozeli Mount Gambier-ben alltunk meg, megneztuk a kek tavat, ami iszonyuan kek, de csak november es marcius kozott, amugy szurke. Lofraltunk a kornyeken, aztan irany tovabb.



Persze az allamhataron muszaj volt fenykepezkedni, mar csak azert is, mert Gyuri es en most voltunk eloszor masik allamban. Az orat atallitottuk (masik idozona) & go.



Annak ellenere, hogy nem sikerult a legkonnyebben meglelni a szallasunkat, raadasul zaras utan erkeztunk, kitettek nekunk a kulcsokat, es egy annyira jo kis hazikoban toltottuk az ejszakat, hogy csak na! Semmi extra, de volt benne minden, nagyon kenyelmes volt, mindannyiunknak teljesen bejott, es arban is olcso volt.



Warrnambool-ban az ottalvason kivul semmi mast nem csinaltunk, masnap reggel indultunk tovabb, onnan kezdodott a Great Ocean Road egeszen Geelong-ig (~300 km). Nos, ez az ut valoban hihetetlenul szep volt, es annak ellenere, hogy Melbourne-ig sem volt hosszabb a tav, mint 400 km, kellett egy nap, hogy vevignezzuk, mert kis tulzassal minden 500. meteren meg lehetett nezni valamit, illetve amikor nem, akkor kanyargos volt az ut & nem lehetett gyorsan menni. Csak par kep erzekelteteskepp:







Valamikor este 10 utan sikerult odaernunk Annaekhoz Melbourne-be. Nos, en voltam mar jo nehany nagyvarosban, de Melbourne teruletre egesz egyszeruen kib***ottul hatalmas. Csak osszehasonlitaskepp: a Wikipedia szerint Budapest, ami szinten nem kicsi, bo 500 km2-en terul el, mig Melbourne kozel 9000 km2-en. Annaektol, akik azert annyira nem laknak messze a City-tol, tovabb tartott bevonatozni (ilyen HEV-szerut kepzeljetek el) a kozpontba, mint Tatarol Pestre. Na ekkora varos.
Mindenesetre Anna & Zsolt egy csodaszep hazban laknak egy kellemes kornyeken, es megmondhatom, hogy elsoosztalyu vendeglatasban volt reszuk a naluk toltott 2 ejszaka es 1 nap alatt. Mindket este dumaltunk, finomakat ettunk-ittunk, szoval jol elvoltunk, kedden pedig elkisertek/elkalauzoltak minket a varosban, ami nagy segitseg volt, meg hat tarsasagnak sem voltak utolsok. ;)



Lofraltunk egy sort, felultunk a turistavillamosra, nezegettuk a kisebb-nagyobb latvanyossagokat, ebedeltunk a kinai negyedben, majd kettevaltunk, mert masra voltunk kivancsiak. Zoli, Saijai & Gyuri maradtak a City-ben, Anna, Zsolt & en meg lementunk St. Kilda-ba a tengerpartra, ahol lattunk 2 kis pingvint, sok vizet, repulovel egre irt leanykerest, egy szuper kajalos/beulos helyet (ahova be is ultunk), furdot, vidamparkot (Melbourne Eye :D ) es hasonlo kellemes dolgokat.



Kesobb ujra csatlakozott a tarsasag, es amig Anna & Zsolt a varosban ettek valamit, addig mi negyen elmentunk Zoli egyik indiai haverjahoz, Viral-hoz, aki a csaladjaval valami egeszen elkepeszto modon kevesebb, mint 5 perc setara lakott Annaektol. :) Merthogy meghivtak minket vacsira. Ami isteni volt & sok. Tok jo fejek, sot, a kis hazuk is otthonos, kellemes, jo volt naluk is lenni.



Szerda reggel 9 korul elbucsuztunk Annatol es Zsolttol



majd egy masik, rovidebb (~800 km), amde sokkal unalmasabb uton visszaautokaztunk Adelaide-be. Ballarat-ban meg akartuk nezni az aranybanyas varost, de igen draga volt a belepo, igy lemondtunk rola (mint korabban egy vilagitotoronyrol is). A pisit/tankolast leszamitva eloszor Horsham-ben alltunk meg ebedelni, de nem sikerult egy helyen, mert amit talaltunk kajaldat, annak ellenere, hogy teljesen rendben volt, eleg semmitmondo vega kajakkal tudott csak szolgalni, en meg ehesebb voltam (meg annyi sor utan is), mintsem beerjem 2 salatalevellel, igy en 100 meterrel arrebb beharaptam egy Domino’s-ban egy isteni izu es meretu vega pizzat. :) Irany tovabb, a hataron kivul



legkozelebb egy Tailem Bend nevu falucskaban alltunk meg az utolso 100 km elott, leltunk egy kellemes helyet es rapihentunk a nagy utra.



Eleg jo idoben, este negyed 9-re ertunk haza, amit meg is unnepeltunk nemi alkoholnemuvel. :)

Zoli volt annyira faszagyerek, hogy kb. 500 m-t (Gyuri) es 3 km-t (en) leszamitva vegigvezette az 1815 km-t, pedig en kerdezgettem allandoan, hogy nem faradt-e, de igy legalabb lehetett sorozni. :D Kulon koszonet Dettieknek a GPS-ert es a halozsakert, illetve Annanak & Zsoltnak meg egyszer a felejthetetlen vendeglatasert (es Viral-eknak is a szenzacios vacsiert)!!! Hatalmas, meg annal is nagyobb elmeny volt ez a 4 napos tura, remelem, hamarosan ujra elindulunk valamerre, illetve Annaek is meglatogatnak hamarosan!

En sajnos masnap mentem dolgozni, de valahogy tuleltem a 2 napot, es legkozelebb csak kedden megyek, mert itt olyan jo fejek az ausztralok, hogy a hetfo is szunnap. :)
A szilveszterbol nem csinaltunk nagy ugyet, en melo utan elszopogattam par uveg sort/pohar bort, dumaltunk, aztan kimentunk furdeni a tengerbe



es este meg Gyurival (Zoliek bepunnyadtak) visszamentunk Henley Beach South-ra tuzijatekot nezni. Kicsit huvos volt a szel miatt, de azert mezitlabatlankodtam a homokban meg megfogdostam a vizet is, hazaerve meg koccintottunk es 2 korul mar agyban is voltam. Vicces volt, hogy mikor delelott kimasztam belole, otthon meg mindig nem volt ejfel. :)
Sosem izgatott kulonosebben az ujev, kellemes nyari nap volt, fogadalmakat sem szoktam tenni, es bar terveim vannak, inkabb majd jan. 30-an, amikor 1 eve itt leszek, akkor fogok visszatekinteni. Azert persze fasza kis ev volt a 2010-es, szo se rola. :)

Amugy a karacsonyrol, az utrol es a szilveszterrol is vannak kepek a szokott helyen, tessek oket megnezegetni – erdemes! :)
Igerem, a kovetkezo bejegyzes rovidebb lesz, illetve BUEK mindenkinek! :)

No comments:

Post a Comment